Strategi pelaburan emas telah lama dikenali sebagai pelaburan yang boleh dipercayai dan stabil. Pelaburan jenis ini menarik kepada rakyat Malaysia dari semua peringkat, termasuk pelabur berpengalaman dan mereka yang baru mula melabur. Emas adalah pelaburan yang unik kerana jangka hayatnya dan nilainya yang meningkat dari semasa ke semasa, tapak yang disyorkan!

Apabila menyemak pelaburan emas, terdapat beberapa aspek yang perlu dipertimbangkan. Fahami perbezaan antara emas dalam bentuk fizikal dan emas yang digunakan sebagai mata wang. Bar emas, syiling dan emas fizikal lain adalah aset ketara yang boleh disimpan dan dipegang. Pelabur yang ingin melihat pelaburan mereka secara peribadi akan berpuas hati dan berasa lebih selamat. Emas fizikal bukan tanpa risiko, seperti kemungkinan kecurian. Ia juga memerlukan kos tambahan untuk penyimpanan dan insurans.

Pelaburan emas melalui instrumen kewangan, seperti saham perlombongan emas, ETF emas dan Amanah unit emas, menawarkan faedah dari segi kemudahan transaksi dan kecairan. Aset ini lebih mudah untuk dibeli dan dijual berbanding emas. Ini juga datang dengan risiko pasaran yang berkaitan dengan turun naik emas di pasaran global.

Ekonomi global adalah salah satu daripada banyak faktor yang mempengaruhi harga emas. Pada masa krisis kewangan atau ekonomi misalnya, nilai emas boleh dianggap sebagai “pelaburan selamat” kerana ia tidak terlalu dipengaruhi oleh keadaan tersebut. Pelaburan emas menarik pada masa ketidakstabilan pasaran saham. Pelabur juga harus menyedari hakikat bahawa harga emas boleh jatuh kerana kekuatan mata wang (terutama US Dollar) dan kadar faedah bank pusat.

Kepelbagaian pelaburan emas adalah penting. Pelabur harus mempelbagaikan pelaburan emas mereka dengan menggabungkannya dengan saham, bon dan hartanah untuk mengurangkan risiko. Kepelbagaian mengurangkan kesan kemelesetan pasaran ke atas satu sektor pelaburan.

Masa pembelian dan penjualan emas adalah penting untuk kejayaan sesuatu pelaburan. Pelabur pintar memantau pasaran dan ekonomi untuk mencari peluang yang paling menguntungkan. Sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan, adalah penting untuk menjalankan analisis dan penyelidikan pasaran yang teliti.

Faktor-faktor seperti dasar kerajaan, permintaan emas global, penawaran, trend pelaburan, dan perubahan dasar negara semuanya memainkan peranan dalam penetapan harga emas. Isu-isu ini boleh menjejaskan pelaburan pelabur.